Coś smacznego i wiosennego na śniadanie? Proszę bardzo - twarożek: ser biały + szczypior (z cebulką, jak bez, to bierzemy cebulę) + rzodkiewka + śmietana + sól + pieprz. Szczypior, cebulę i rzodkiewkę kroimy raczej drobno (na miarę naszych możliwości), zgodnie z panującą obecnie modą, nie wyrzucamy ogonków itp. Ser zagniatamy widelcem ze śmietaną (może być jogurt, kefir...) przy pomocy widelca, i wcale nie do poziomu kremu, dodajemy warzywa i całość mieszamy. Jak zawsze sprawdzamy czy odpowiednio przyprawione i jeśli trzeba - doprawiamy. Można jeść "z talerza", ale ja przygotowałem kanapki, uzupełniając plasterkiem pomidora i odrobiną oliwy bazyliowej. 10 minut pracy, a jaka przyjemność...
Pióro skrzypi, kleksy wszędzie, co to będzie, co to będzie...
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kontakt.
e-mail: blogonim@gmail.com
fb: facebook.com/andrzej.malyszko
Łączna liczba wyświetleń
Wernisaże Wrocław (nie tylko)
ZGŁOŚ IMPREZĘ NA blogonim@gmail.com WIDOK SZCZEGÓŁÓWY - KLIKNIJ PLAN DNIA
środa, 21 czerwca 2017
poniedziałek, 19 czerwca 2017
Męskie gotowanie - sałatka owocowo-warzywna
Jest taki temat, który wciąż wzbudza pewną konsternację, choć doprawdy nie wiem czemu. Biorąc pod uwagę eklektyczność (historia i tzw. geo-położenie) naszej kuchni oraz najnowsze wpływy różnych mód kulinarnych, zaskakuje mnie sceptyczny stosunek do sałatki owocowo-warzywnej...
Jak to, słodkie owoce z warzywami, i może to do mięsa? Ano tak to, może i do mięsa. Podział na owoce i warzywa jest raczej kulturowy, z podziałem biologicznym nie ma nic wspólnego. Dlaczego więc nie używać jednych i drugich w jednej potrawie? Dlaczego owoce nie pasują do dań słonych a warzywa do słodkich? A ciasto marchewkowe, kaczka z pomarańczami czy jabłkiem?
Naprawdę nie wiem, o co chodzi z tą sałatką, ja ją lubię i chętnie przyrządzam. Tym bardziej, że pasuje do filozofii męskiego gotowania: bierzemy co mamy pod ręką, sprawiamy byle jak i dobrze przyprawiamy. Skład sałatki nie jest ustalony - zależy od inwencji i dostępności składników.
Dzisiaj, po wizji lokalnej, zebrałem następujące składniki: seler naciowy, pomidor, papryka, szczypior, cebula, morela i brzoskwinia. Wystarczy wszystko jakoś tam pokroić (ja nie obieram skórki z moreli czy brzoskwini, o pomidorze nie wspominając). Wrzucamy do miseczki, solimy, pieprzymy, słodzimy (użyłem miodu rzepakowego, ale cukier także jest OK, a słodzenie jest istotne aby uzyskać wyjątkowy, lekki winny smak), dodajemy soku z cytryny lub octu owocowego albo winnego (ja - ocet jabłkowy) i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby składniki puściły sok. Próbujemy i doprawiamy do smaku, jeśli trzeba. Teraz dodajemy przyzwoitej oliwy lub oleju i ostatni raz mieszamy.
W piekarniku zapiekłem Rosca Serrano z biedronki... i powstało kompletne danie obiadowe. A sałatka palce lizać:-).
Przy okazji mały trening z fotografii żywności.
Jak to, słodkie owoce z warzywami, i może to do mięsa? Ano tak to, może i do mięsa. Podział na owoce i warzywa jest raczej kulturowy, z podziałem biologicznym nie ma nic wspólnego. Dlaczego więc nie używać jednych i drugich w jednej potrawie? Dlaczego owoce nie pasują do dań słonych a warzywa do słodkich? A ciasto marchewkowe, kaczka z pomarańczami czy jabłkiem?
Naprawdę nie wiem, o co chodzi z tą sałatką, ja ją lubię i chętnie przyrządzam. Tym bardziej, że pasuje do filozofii męskiego gotowania: bierzemy co mamy pod ręką, sprawiamy byle jak i dobrze przyprawiamy. Skład sałatki nie jest ustalony - zależy od inwencji i dostępności składników.
Dzisiaj, po wizji lokalnej, zebrałem następujące składniki: seler naciowy, pomidor, papryka, szczypior, cebula, morela i brzoskwinia. Wystarczy wszystko jakoś tam pokroić (ja nie obieram skórki z moreli czy brzoskwini, o pomidorze nie wspominając). Wrzucamy do miseczki, solimy, pieprzymy, słodzimy (użyłem miodu rzepakowego, ale cukier także jest OK, a słodzenie jest istotne aby uzyskać wyjątkowy, lekki winny smak), dodajemy soku z cytryny lub octu owocowego albo winnego (ja - ocet jabłkowy) i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby składniki puściły sok. Próbujemy i doprawiamy do smaku, jeśli trzeba. Teraz dodajemy przyzwoitej oliwy lub oleju i ostatni raz mieszamy.
W piekarniku zapiekłem Rosca Serrano z biedronki... i powstało kompletne danie obiadowe. A sałatka palce lizać:-).
Przy okazji mały trening z fotografii żywności.
czwartek, 15 czerwca 2017
Święto Twierdzy Srebrna Góra - rekonstrukcja bitwy z 1807 roku
Twierdza w Srebrnej Górze to największa twierdza górska w Europie. Prusacy budowali ją przez 12 lat (1765–1777). Jedyny sprawdzian bojowy to próba zdobycia przez wojska napoleońskie w 1807 roku, nie rozstrzygnięty zresztą, bo w międzyczasie zawarto pokój w Tylży...
W tym roku to już XIII święto twierdzy, którego główną atrakcją jest inscenizacja bitwy.
Poniżej reportaż chronologiczny - od przygotowań do bitwy a następnie zakończenia i prezentacji uczestników. A na koniec kilka zdjęć okolicy z korony Twierdzy.
(Tutaj relacje moich "towarzyszy obiektywu" Marka Spisaka i Krzysztofa Maszczyńskiego: http://wroclaw.naszemiasto.pl/artykul/zdjecia/swieto-twierdzy-w-srebrnej-gorze,4148738,galop,25959938,t,id,tm,zid.html , https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1554212411296886&set=pcb.1554215274629933&type=3&theater)
W tym roku to już XIII święto twierdzy, którego główną atrakcją jest inscenizacja bitwy.
Poniżej reportaż chronologiczny - od przygotowań do bitwy a następnie zakończenia i prezentacji uczestników. A na koniec kilka zdjęć okolicy z korony Twierdzy.
(Tutaj relacje moich "towarzyszy obiektywu" Marka Spisaka i Krzysztofa Maszczyńskiego: http://wroclaw.naszemiasto.pl/artykul/zdjecia/swieto-twierdzy-w-srebrnej-gorze,4148738,galop,25959938,t,id,tm,zid.html , https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1554212411296886&set=pcb.1554215274629933&type=3&theater)
Subskrybuj:
Posty (Atom)