Łączna liczba wyświetleń

Wernisaże Wrocław (nie tylko)

ZGŁOŚ IMPREZĘ NA blogonim@gmail.com WIDOK SZCZEGÓŁÓWY - KLIKNIJ PLAN DNIA

niedziela, 18 listopada 2012

MĘSKIE GOTOWANIE - JAJECZNICZ ANGIELSKA PO POLSKU LUB POLSKA PO ANGIELSKU

Kolejny, niecierpliwie oczekiwany przez fanów, odcinek cyklu kulinarnego dla prawdziwych mężczyzn (czego by to nie znaczyło).

Tym razem na tapetę, a właściwie na patelnię, bierzemy jajecznicę w stylu angielskim. Przynajmniej tak jest w polskiej tradycji, że styl jajecznicy brytyjskiej oznacza jajka na BEKONIE.
A więc niezależnie ile w tym prawdy, a sprawdzać tego mi się nie chce, uznaję, że jest to jajecznica wyspiarska aczkolwiek w polskim wydaniu.

Składniki:

A - 4 plasterki bekonu (u nas nazywa się to także boczkiem), do wybory jest krojony i paczkowany, i taki ja wybiorę, lub w kawałku i wtedy trzeba cienko pokroić w plastry; ja preferuję wędzony ale nie parzony, choć dzisiaj akurat parzony mamy.

B - 2 jaja - teraz innych niż wolnowybiegowe jadać nie wypada - ja pamiętam czasy gdy jadało się i chłodnicze, choć w smaku to one raczej chemiczne były. Tak czy inaczej pamiętajmy o umyciu (przed rozbiciem skorupki)

C - szczypior, sól i pieprz, a także odrobina oleju lub oliwy (do tego tematu wkrótce wrócimy)


D - kilka pomidorków koktajlowych dla urozmaicenia kompozycji

Umyj i wytrzyj jajka,

 skrój szczypiorek


Na patelnię wlej trochę oleju, nie za dużo, bo wytopi się tłuszcz z bekonu, rozgrzej i włóż plasterki bekonu. Przyrumień z obu stron i odłóż na talerzyk - plasterki na patelni będą wiotkie, ale po odłożeniu stwardnieją i staną się chrupkie. Można odstawić do ciepłego piekarnika aby nie wystygły.



Do tłuszczu wbij jajka, posól i popieprz, Ja nie mieszam od razu po wbiciu, nie roztrzepuję także w miseczce przed wlaniem na patelnię. Lubię, kiedy jako ma gruboziarnistą strukturę, inną niż w omlecie.


Mieszam i gdy konsystencja jest już prawie właściwa (preferuję raczej pół ścięte, ze ściętym białkiem ale jeszcze trochę płynnym żółtkiem) dodaję szczypior i smażę jeszcze kilka sekund, aby się tylko zblanszował.


Jajecznicę wykładam na talerz, obok układam bekon, pomidorki i pieczywo (mam nadzieję, że nagryziona kromka nie narusza praw do znaku pewnej znanej firmy, na wszelkie nagryzienia bardzo wrażliwej).



2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada bardzo apetycznie, ale anglicy mieszaja jajka przed wrzuceniem na patelnie z niewielka iloscia smietany czy mleka - polecam, wbrew pozorom nie wychodzi omlet!

    OdpowiedzUsuń