Przypomnijmy zasady MĘSKIEGO GOTOWANIA:
1. Gotuj tylko jeśli musisz (chyba że najdzie cię ochota)
2. Używaj zastanych składników - unikaj zakupów
3. Przepisy są jedynie sugestią
4. Wszystko "na oko"
5. Potrawa musi być jadalna (najlepiej smaczna)
Dzisiaj jednogarnkowa potrawa typu ragu, czyli jakieś mięso duszone w jarzynach. W naszym przypadku to dorsz z zamrażarki, nie specjalnie nadający się do smażenia, oraz resztka jarzyn.
Czas przygotowania ok. 30 minut, w tym czasie także herbata (lub kawa).
Składniki:
oliwa
marchew
pietruszka
kawałek selera
pomidor
papryka
filet z dorsza
przyprawy - sól, pieprz, listek bobkowy (zwany również liściem laurowym, suszony liść wawrzynu szlachetnego), przyprawa do ryb (Big Jeff Seafood RUB z Action - zakup impulsowy), sos rybny.
Pokawałkowaną rybę (trudno to nazwać pokrojoną, bo po rozmrożeniu trochę się pokruszyła) wrzucamy do warzyw i dusimy jeszcze z 10 minut. I gotowe. Ja jem bez dodatków, ale można z ryżem i nawet makaronem. Co do ziemniaków mam wątpliwości. W każdym razie byłaby to dodatkowa robota, a przecież nie o to chodzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz