Łączna liczba wyświetleń

Wernisaże Wrocław (nie tylko)

ZGŁOŚ IMPREZĘ NA blogonim@gmail.com WIDOK SZCZEGÓŁÓWY - KLIKNIJ PLAN DNIA

piątek, 30 maja 2025

MĘSKIE GOTOWANIE - Ragu? (dorsz w warzywach)

 Przypomnijmy zasady MĘSKIEGO GOTOWANIA:

1. Gotuj tylko jeśli musisz (chyba że najdzie cię ochota)

2. Używaj zastanych składników - unikaj zakupów

3. Przepisy są jedynie sugestią

4. Wszystko "na oko"

5. Potrawa musi być jadalna (najlepiej smaczna)

Dzisiaj jednogarnkowa potrawa typu ragu, czyli jakieś mięso duszone w jarzynach. W naszym przypadku to dorsz z zamrażarki, nie specjalnie nadający się do smażenia, oraz resztka jarzyn.

Czas przygotowania ok. 30 minut, w tym czasie także herbata (lub kawa). 

Składniki:

oliwa 

marchew

pietruszka

kawałek selera

pomidor

papryka

filet z dorsza  

przyprawy - sól, pieprz, listek bobkowy (zwany również liściem laurowym, suszony liść wawrzynu szlachetnego), przyprawa do ryb (Big Jeff Seafood RUB z Action - zakup impulsowy), sos rybny.


 

 
Niestety, jarzyny trzeba obrać (to, które trzeba), wszystkie umyć i pokroić, oczywiście żadne julienne czy brunoise, zwyczajne kostki czy plasterki. I rybę po rozmrożeniu także umyć.
 
 
 
 
Do garnka wlewamy trochę oliwy, wstawiamy na średni gaz i wsypujemy warzywa korzeniowe. Kilka minut obsmażamy (to podobno wydobywa i wzmacnia smaki, to co nam szkodzi...), następnie zalewamy niedużą ilością wody i dusimy ze 20 minut. Chodzi o to, że te warzywa muszą dusić się dłużej niż papryka i pomidory. 
 


 
Następnie dodajemy paprykę i pomidory, trochę sosu rybnego, chwilę podduszamy aby pomidory się rozpadły i doprawiamy - ja dałem listek bobkowy, pieprz, przyprawę do ryb i oczywiście sól. Przy soli należy zachować ostrożność, przesolenie popsuje potrawę. Najlepiej dodawać po trochę i próbować.

 

Pokawałkowaną rybę (trudno to nazwać pokrojoną, bo po rozmrożeniu trochę się pokruszyła) wrzucamy do warzyw i dusimy jeszcze z 10 minut. I gotowe. Ja jem bez dodatków, ale można z ryżem i nawet makaronem. Co do ziemniaków mam wątpliwości. W każdym razie byłaby to dodatkowa robota, a przecież nie o to chodzi.



Efekt - niezły, danie smaczne i pożywne.
 


 

 



 




 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz