Łączna liczba wyświetleń

Wernisaże Wrocław (nie tylko)

ZGŁOŚ IMPREZĘ NA blogonim@gmail.com WIDOK SZCZEGÓŁÓWY - KLIKNIJ PLAN DNIA

poniedziałek, 16 czerwca 2025

Męskie Gotowanie - łosoś zapiekany w warzywach, z ryżem

Cóż to mamy w zamrażarce? Może łososia, kiedyś kupionego w całości i zamrożonego po dwa dzwonka, taka porcja obiadowa? OK, to do dzieła. Można by po prostu usmażyć i zjeść np. z ziemniakami, ale to dosyć banalne (choć przecież smaczne).
To może kolejna wariacja ryby i warzyw:

Papryka, cebula, marchewka, seler, pokrojone w "kostkę brukową". Dla zaostrzenia smaku ząbek  czosnku i trochę imbiru. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, wrzucamy warzywa a na wierzchu odmrożony i umyty łosoś. Solimy i pieprzymy, ale ostrożnie aby nie przesadzić. Na wierzch trochę oliwy, przykrywamy i do piekarnika na 200 stopni. Po jakiś 15 minutach gotujemy ryż.

Pół szklanki ryżu płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie aż zmięknie. 

Zarówno ryba jak i ryż będą gotowe w tym samym czasie (mniej więcej). Ryż wykładamy na talerze, na wierzchu układamy jarzyny z rybą. Usuwamy kręgosłup i siadamy do posiłku. 

A potem, niestety, zmywanie. 

 







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz