Łączna liczba wyświetleń

Wernisaże Wrocław (nie tylko)

ZGŁOŚ IMPREZĘ NA blogonim@gmail.com WIDOK SZCZEGÓŁÓWY - KLIKNIJ PLAN DNIA

niedziela, 24 marca 2013

Męskie gotowanie - dorsz w cieście piwnym

Czyli jak się najeść a nie narobić przy okazji.
Tym razem niezła ryba - dorsz. Aby była jeszcze lepsza, zanurzymy ją w cieście piwnym - pierwiastek kulinarny dla mężczyzny.

Składniki

Filet z dorsza świeży
frytki, ziemniaczki krojone

ciasto:
jedno piwo - może być więcej, nie powinno się zmarnować...
mąka pszenna
jajko
cebulka prażona lub szczypiorek

cukier, sól, pieprz i papryka do smaku, ewentualnie jeszcze gotowy sos tatarski


Oczywiście nie gotujemy ziemniaków - w końcu to sporo roboty, jakieś obieranie, mycie i wreszcie gotowanie. A od czego mrożone frytki... Czas opiekania frytek to kilkanaście minut - wstawmy je do nagrzanego piekarnika tuż przed smażeniem ryby, tak aby frytki i ryba doszły jednocześnie.


Danie bez jarzyny to nie danie, to namiastka dania. My przygotujemy sałątę - ale aby było po męsku, kupujemy gotową, mytą mieszankę sałat. Wrzucamy do miski, dodajemy szczyptę cukru, soli i wciskamy sok z cytryny. Mieszamy "ręcznie" i po kilku minutach, gdy cukier i sól się rozpuszczą, polewamy dobrą oliwą.

Dorsza oskrobujemy z łuski, myjemy, kroimy na kawałki, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy i paprykujemy. Pozostawiamy na chwilę i w tym czasie przygotowujemy ciasto.

Wlewamy do miski pół szklanki piwa (reszty nie wypijamy od razu, możne jeszcze będzie potrzebne), dodajemy szczyptę cukru i soli, wsypujemy po łyżce mąkę mieszając mikserem,  aż uzyskamy ciasto konsystencji gęstej śmietany. Na koniec wbijamy jajko (nie zapomnij umyć mydłem przed użyciem), dodajemy trochę prażonej cebulki lub posiekanego szczypiorku dla zaostrzenia smaku.

Przygotowujemy miejsce pracy -  patelnia z oliwą (a właściwie z olejem rzepakowym - ostatnie trendy kulinarne są takie, że do smażenia najlepszy jest olej rzepakowy rafinowany, oliwa raczej do surówek i potraw niskotemperaturowych), półmisek z ręcznikiem papierowym do odsączenia ryby z oleju

Gdy tłuszcz jest już gorący - zanurzamy kawałki ryby w cieście i smażymy 4-5 minut po obu stronach, do uzyskania jasno brązowej skórki


Aby zapobiec pryskaniu tłuszczu, można użyć specjalnej pokrywki. Jeśli nie zmieści nam się ryba w jednej partii, usuwamy resztki ciasta z patelni, dolewamy tłuszczu i zmażmy dalej. Ważne, aby nie doprowadzić do przypalenia oleju, bo trzeba będzie umyć patelnię i użyć nowego oleju... Przy zachowaniu ostrożności nie powinno być problemu z dwiema - trzema partiami. Oczywiście puryści kulinarni mogą uważać inaczej.

Upieczone kawałki ryby wykładamy na ręcznik papierowy aby obciekły z tłuszczu

Wreszcie danie w pełnej krasie - frytki, ryba, sałata i sos tatarski

albo w jeszcze pełniejszej...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz