Dzisiaj wracamy do popularnego (wprawdzie w wąskich kręgach) cyklu kulinarnego. Męskie, więc smaczne, pożywne i łatwe do przygotowania.
Cukinia zapiekana (faszerowana) z mięsem indyczym.
Składniki:
- dwie dorodne cukinie
- 1/2 kg mielonego mięsa indyczego
- oliwa z oliwek lub dobry olej
- jajko
- cebula
- ząbek czosnku
- pomidor
- przyprawy jakie lubisz (ja: sól, pieprz, rozmaryn świeży, papryka mielona)
- bułka tarta
- lampka wina
Czas wykonania:
- przygotowanie 15 min.
- pieczenie 45 min
- jedzenie 15 min.
- sprzątanie 20 min.
To do dzieła.
Cukinie umyć, obciąć końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wybrać nasiona, posmarować oliwa lub olejem i odstawić.
Mięso włożyć do miski, dodać przyprawy wg. uznania, wbić jajko (warto umyć przed rozbiciem), wlać dwie łyżki oliwy,
wrzucić posiekaną cebulę (nie martw się, jeśli grubo), zetrzeć słuszny ząbek czosnku i wsypać 1/3 szklanki bułki tartej.
Całość wymieszać.
Masą wypełnić cukinie, na wierzchu położyć plastry pomidora, lekko posolić i popieprzyć.
W szklane naczynie wlać oliwy na dno, położyć cukinie (ja zjem dzisiaj tylko jedną, więc drugą zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na jutro). Włożyć przykryte folią aluminiową do rozgrzanego do 220 'C piekarnika i zapiekać przez 40 minut, aż cukinia zmięknie, a mięso "stwardnieje" (czyli zetnie się). Gdy cukinia i mięso gotowe - zdejmujemy folię i dopiekamy z góry pod nawiewem, aby uzyskać efekt przyrumienienia.
Podajemy na gorąco, z lampką wina.
A tak wygląda zdjęcie z użyciem lampy błyskowej - jest różnica?
ciekawy przepis! Ja lubie mieszac miąższ z mozarellą, pomidorem i czosnkiem. Ale co ja wiem o męskim gotowaniu!
OdpowiedzUsuńUżyłbym miąższu, ale nie chciało mi się go zemleć (to takie niemęskie i ile potem mycia), a na rozgniecenie widelcem był za twardy
Usuń