Spis Treści

czwartek, 31 grudnia 2015

Warsztaty kulinarne w stylu street food - Jurek Sobieniak

W Sylwestra - temat rozrywkowy. Smakowite warsztaty kulinarne prowadzone przez znanego (np. z TVP2 i programu śniadaniowego Pytanie na Śniadanie) kucharza i technologa żywności, oraz eksperta w dziedzinie doradztwa gastronomicznego - Jurka Sobieniaka. Rzecz miała miejsce w hotelu Monopol, na ostatnim piętrze, z którego rozpościera się widok, a organizatorem był...
Street food może być kojarzony z fast foodem, nic bardziej mylnego. Szczególnie, że w Polsce praktycznie nie ma street foodu, za to jest masa fast foodu. Dodatkowo - mówimy o "stylu street foodu" czyli bardziej kulinaria restauracyjne inspirowane kuchnią uliczną. Tak więc pod okiem i przewodnictwem specjalistów przygotowywaliśmy pizzę, hamburgery, kanapki amerykańskie i kreolskie, kanapki z takimi specjałami jak ozorek czy policzki, a także naleśniki. Wszystko przygotowywane prawie od zera, na miejscu smażone, pieczone duszone, palone...
Życzę wszystkim, aby Sylwestra spędzili nie tylko w wyśmienitym humorze, ale także przy wyśmienitej kuchni!











































wtorek, 29 grudnia 2015

Japan tour - Fushimi Inari Taisha

Kwiecień 2014 - "podróż życia" do Japonii.
W Kioto odwiedzamy jedną z najbardziej znanych ze wszystkich japońskich świątyń dedykowanych bóstwu Inari (kami - bóstwo - ryżu i sake). Świątynia szinto Fushimi Inari Taisha stoi na stokach Inari-san (góry Inari) w Kioto. Wiele małych świątyń wokół góry połączonych jest ścieżkami tysięcy tori - gęsto ustawionych drewnianych bram tworzących  tunele. Wejścia zwieńczone są rzeźbami lisów, które według wierzeń są posłańcami Inari.  Pary kamiennych lisów spotkać można przed wieloma małymi świątyniami na wzgórzu Inari-san. U podnóża góry, a także na jej tarasach można kupić pamiątki - a także, co charakterystyczne - parasole.